Kulturološke razlike ne smiju postati preprekom razvoja poduzeća

29/10/2018

Tvrtka smo na istoku Hrvatske i u nedostatku lokalne radne snage na naše oglase za radna mjesta javljaju nam se radnici iz susjednih zemalja. Suočavamo se s izraženim kulturološkim, vjerskim razlikama zbog čega imamo česte konflikte između domaćih radnika, s onima koji su došli iz ostalih zemalja EU i onih čije zemlje još nisu u EU. Kako urediti odnose, a da svi budu zadovoljni?


Globalizacija, migracije, traženju radnog mjesta i svog mjesta pod suncem izazovi su današnjice. U tim migracijama i traženjima boljeg mjesta za život očigledno je da je Vaša tvrtka kao takva i prepoznata što je dobro. No zapošljavanje radnika koji dolaze iz različitih kultura, različitog jezika pa i različitog sustava vrijednosti nosi sa sobom i određene posljedice. Zasigurno da ćete biti suočeni s različitim potrebama radnika.

Njihovim osjećajima kako su možda manje plaćeni za isti rad, kako ih se dovoljno ne poštuje kako nemaju ista prava kao i domaći radnici, dok bi se domaći radnici mogli naći ugroženim od dolaska jeftinije ( ne nužno) radne snage koja bi ih s vremenom mogla potisnuti. Nastavno tu su i problemi u odnosima s širom lokalnom zajednicom koja vidi problem u mijenjanja strukture stanovništva te bi mogli imati odbojnost prema tvrtki, što za posljedicu ima i njen negativni image.

Da bi prevenirali sve te moguće scenarije od kojih se s dijelom njih već suočavate potrebno je kao uprava i društvo odrediti se prema svim tim izazovima. Domaći radnici od strane uprave moraju biti upućeni u potrebu za zapošljavanjima radne snage koja je nužna, a koje sa sobom nosi i određene kulturološke razlike.

To za domaće radnike nikako ne bi trebala biti prijetnja već poticaj da još predanije i više se zauzmu u educiranju te postizanju boljih učinaka rada. Dakle odrediti
vrijednosne i mjerljive učinke rada koji će radniku koji ih ispunjava biti jamac opstanka na „svom“ radnom mjestu. 

Autor teksta: Stipe Šola

Izvor: Poslovni savjetnik br. 126-127

Ostatak teksta možete vidjeli klikom na PDF ikonu

 

Privitak: 
PrilogVeličina
PDF icon ps_126_low_35.pdf302.28 KB
Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox