Marketing u siromaštvu

07/08/2013

Događa li se siromaštvo negdje drugdje ili je to alarmantna pojava i kod nas? Je li marketing samo sustav za bogato društvo ili se treba primjenjivati i u rješavanju društvenih problema siromašnih? To potvrđuje i jedan izuzetan primjer.

Bangladeški profesor ekonomije i osnivač Gramen banke Mahammud Yunus, 2006. je primio Nobelovu nagradu za mir za svoje napore na stvaranju društvenog i gospodarskog razvoja odozdo. Ako ste propustili to markirati kao značajni društveni događaj, možda ste čuli više o njemu kad je 2009. kod nas objavljena njegova knjiga „Svijet bez siromaštva“. Da se prisjetimo, M. Yunus postao je poznat po kreditima za one najsiromašnije, kojima banka posuduje manje od 100$, a „kredit“ se većinom kreće oko 25$.

Te novce korisnici ulažu u nešto što im nosi neki prinos. Iako su siromašni, banci vraćaju sredstva u 98% slučajeva, što je daleko iznad prosjeka u zemljama u razvoju, gdje su krediti vrlo rizični i vraćaju se tek u 50% slučajeva. Yunus je nagovorio i čuvenu francusku tvrtku Danone da za Bangladeš proizvodi jogurt koji si mogu priuštiti i najsiromašniji slojevi, pa je za najsiromašnije otvorio i očnu kliniku, a i dalje razvija slične aktivnosti. (PS/S.P.)

 

 

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox