Motivacija kupaca-osmijeh i kako ga steći

09/05/2019

Dobar prodavač nikad kupcu ne pristupa nepripremljen i bez osmijeha. Nedostatak pripreme najvažniji je razlog zašto kupci «u startu» odustaju od kupnje. Svaki bi prodavač trebao znati da kupci «kupuju» njihov način na koji prodaju prije nego što kupe ono što prodaju. Prepoznaju li želju prodavača da prodaja bude zajednički rad lakše će se odlučiti za kupnju.


Većina prodavača, koji ne pokažu želju da im je stalo do zadovoljstva kup(a)ca, neće potaknuti kupce na odluku o kupnji. Ili će je donijeti na osnovi potrebe koju bilo koji drugi prodavač može zadovoljiti. Osim osobne odluke da su kupci važan segment svakog poslovanja, i recesija može biti dobar razlog za (pozitivne) promjene. Tako je recesija «otvorila» oči i «pročačkala» uši, te promijenila pristup zaposlenika prema gostima u jednoj poznatoj zagrebačkoj pizzeriji. Mjesecima su bili poznati po bahatosti i nefleksibilnosti prema gostima,
što je vjerojatno bio rezultat preuređenja koje je sve, a ponajprije cijene, trebalo podići na višu razinu. Nažalost, podiglo je i nos osoblju. Bez osmijeha, kao glavnog sastojka svake pizze, počeli su gubiti kupce.

Recesija: pokretač i pozitivnih procesa
No, izgleda da je prekrasan novouređeni prostor, uglavnom poluprazan i skoro-prazan, malo osvijestio vlasnika i zaposlene. Shvatili su da je gostima hrana ukusnija ako je praćena zadovoljstvom zbog kvalitetne usluge. Slučajni posjet nakon dugo vremena donio je mojim prijateljima i meni iznenađenje. Ugodno. Uz ljubazan pozdrav i osmijeh, brzu uslugu i odličnu hranu čak nekoliko puta upitali su je li sve u redu i kako nam prija jelo koje smo naručili. Kako je u jednom od jela bilo manje priloga nego smo očekivali, samo smo usputno to komentirali, očekujući prijeki pogled i promjenu raspoloženja. A kad ono, potpuno čudo, transformacija istog onog nervoznog osoblja. Htjeli su nam donijeti isto jelo s više priloga, nudili i neko drugo u zamjenu, no kako nismo više bili gladni ponudili su gratis desert. Ostali smo bez teksta, ali ne i bez pohvale. I njima, ali i prijateljima kojima smo spomenuli opisana poboljšanja.

Autor teksta: Saša Petar

Izvor: Poslovni savjetnik br. 123

Ostatak teksta možete vidjeli klikom na PDF ikonu

Privitak: 
PrilogVeličina
PDF icon ps_123_low_26.pdf138.01 KB
Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox