Od boljih prodajnih rezultata dijele vas ova 4 koraka

10/01/2012

Prodavači daju ljudsko lice vašoj tvrtki, a od njih se očekuju razvijene komunikacijske vještine, dobra prezentacija i poznavanje politike tvrtke i njenih usluga.

Bez obzira bili u potrazi za novim prodajnim timom ili želite li postojeći tim učiniti učinkovitijim, nekoliko je faktora koje morate uzeti u obzir.

Motivacija

 Ljudima su potrebni poticaji u radu. Tvrtke često isplaćuju prodavače na osnovu provizije i tako ih potiču na prodaju. Bonusi i plaćeni odmori također mogu motivirati. No, pobrinite se da provizija nije veliki dio nagradnog paketa jer će u protivnom prodavač pokušavati prodati proizvod klijentima bez obzira na njihove potrebe ili želje. Danas prodavači moraju imati savjetodavni pristup prodaji i vrlo je bitno da zadrže klijente jer je sam trošak njihovog pridobivanja velik.

Također morate provjeriti jesu li svi komunikacijski kanali otvoreni tako da klijenti mogu ostaviti povratnu informaciju. Pri motiviranju vašeg tima obratite pažnju na dugoročne faktore poput strukture karijere i prilika za napredovanje.

Prisnost

 Neka prodavači budu sastavni dio vaše tvrtke. Ponudite i omogućite pristup svim potrebnim informacijama vezanim uz tvrtku, no nemojte ih opterećivati s nebitnim stvarima. Održavajte redovite sastanke i uključite prodavače u događaje koji su važni za tvrtku.

Očekivanja

 Postavite ciljeve prodaje i jasne smjernice vašim prodavačima pri njihovom zapošljavanju u vašu tvrtku. Primjerice odredite kako ćete ocjenjivati njihov rad, koliko sati će raditi tjedno i drugo.

Trening

 Prije no što prodavači počnu s radom održite im predavanje o tvrtki i vašem pristupu prodaje. Pri tome ih upoznajte s etikom prodaje, prezentacijom informacija, nošenje, s teškim situacijama i drugo. Pobrinite se da zaposlenici steknu iskustvo praktičnih aspekata prodaje te time razviju samopouzdanje prije no što se uhvate u koštac s prvom prodajom. 

 

Izvor: www.mybusiness.co.uk

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox