Rješavanje problema - vještina bez koje nema uspjeha

23/05/2018

Bolje spriječiti, nego lije¬čiti (narodna mudrost).


Broj­ni su problemi i mogući su brojni uzroci koji ih stvaraju. Pitanje: Postoji li ograničen broj uzroka problema koji dovode do niza novih problema ako se su­stavno i kontinuirano ne uklanja­ju?

Model univerzalne izvrsnosti je identificirao četiri uzroka problema iz kojih se gene­riraju svi ostali problemi u njihovoj beskonačnoj paleti “raskošnosti” i posljedica.
Evo ključnih (izvornih) uzro­ka problema:

  1. Bolest - Kada obolimo ili je bolestan netko iz našeg okruženja, sve se promijeni i iz takvog stanja nasta­ju brojni novi problemi. 
  2. Nedostatak novca - Nedostatak novaca u dužem periodu ili kod specifičnih situa­cija stvara brojne probleme koje se temelje na nestašici, odricanju, nezadovoljstvu, sukobima, optu­živanju...
  3. Poremećeni odnosi - Ako se izgubi iz vida zajedniš­tvo (zajednički ciljevi) i dođe do nerazumijevanja između članova obitelji, u organizacijama, izme­đu prijatelja, susjeda, u zajednici, ... , javljaju se poremećeni odnosi koji najčešće eskaliraju i završava­ju prekidom odnosa sa svim svo­jim posljedicama. A nekada zavr­šavaju i tragično. 
  4. Naše neodgovorno pona­šanje - Naša nedosljednost u ponaša­nju dovodi prvo do našeg nezado­voljstva, ali isto tako i do nezado­voljstva osoba u našem okruženju. Ako je ponašanje loša navika koju prakticiramo često ili stalno prakti­ciramo, to je onda “bure baruta” za kreiranje brojnih novih problema.

Ostatak teksta pročitajte klikom na pdf ikonu.

 

Autor: Milan Grković
Izvor: Poslovni savjetnik

Privitak: 
PrilogVeličina
PDF icon ps_121_final_low_12.pdf148.49 KB
PDF icon ps_121_final_low_13.pdf107.8 KB
Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox