ECB još nije odlučio o mogućoj ulozi u sprečavanju grčkog bankrota

Čelnik Europske središnje banke potvrdio je da su grčki stranački čelnici postigli dogovor potreban za odmrzavanje drugog paketa pomoći, no odbio je govoriti o mogućoj ulozi središnje banke u sprečavanju destruktivnog grčkog bankrota.

Predsjednik ECB-a Mario Draghi kazao je da mu je grčki premijer Lucas Papademos potvrdio da su grčki politički čelnici nakon višednevnih odgoda postigli sporazum o mjerama štednje koje zahtijevaju njihovi kreditori, Europska unija i Međunarodni monetarni fond. Prije nekoliko minuta grčki premijer potvrdio mi je da je dogovor postignut i da ima odobrenje glavnih stranaka, kazao je Draghi na tiskovnoj konferenciji nakon sastanka ECB-a na kojem je odlučeno da će kamatne stope ostati na jedan posto zbog slabih naznaka stabilizacije stanja u gospodarstvu.

Žao mi je što ne mogu ništa kazati o tome kako će se riješiti pitanje grčkih obveznica u posjedu ECB-a, kazao je. Draghi je sudjelovao i na sastanku ministara financija eurozone na kojem se raspravljalo o paketu pomoći za Grčku, vrijednom 130 milijardi eura. Atena je tražila od ECB-a da joj vrati dobit ostvarenu po grčkim obveznicama u svome vlasništvu, čime bi se moglo namaknuti najmanje 12 milijardi eura za podmirivanje dijela grčkih potreba za financiranjem. Upravno vijeće ECB-a, koje čine 23 člana, tek treba dogovoriti stajalište o tom pitanju. Iako je ECB isključio mogućnost da se pridruži privatnim kreditorima i dobrovoljno prihvati smanjenje vrijednosti grčkih obveznica, mogao bi Ateni poslati dobit ostvarenu po obveznicama koje je kupio po cijeni nižoj od nominalne.

Neki dužnosnici ECB-a nisu skloni tome da banka pokaže spremnost da sudjeluje u podjeli tereta restrukturiranja duga zbog straha da bi se time ublažili pritisci na Atenu da pristane na smanjenje potrošnje. Osim toga, ECB je dužna poštovati sporazum iz Maastrichta koji središnjoj banci zabranjuje financiranje vlada. Na redovnoj konferenciji za novinstvo sazvanoj povodom objave odluke o kamatnim stopama, Draghi nije isključio mogućnost njihova daljnjeg smanjenja, ukazujući na kolebljive znakove stabilizacije. Raspoloživi pokazatelji analiza potvrđuju prisustvo kolebljivih naznaka stabilizacije gospodarske aktivnosti na niskoj razini na prijelazu iz stare u novu godinu. Ipak, gospodarske prognoze povezane su s velikim neizvjesnostima i rizicima za slabljenje, kazao je Draghi. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox