Kaznena prijava protiv direktora Osječke pivovare Ivana Komaka?

Zbog sumnje da su počinili kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti te prikrivanja protuzakonito pribavljena novca u osječkoj "Pivovari" d.d. policija je kazneno prijavila pet osoba, izvijestila je osječko-baranjska Policijska uprava, ne navevši imena osumnjičenika i tvrtke.

Neslužbeno se doznaje da je riječ o direktoru "Pivovare" Ivanu Komaku te članovima nadzornog odbora tvrtke, njegovu sinu i kćeri Ivici i Andrei te još jednom članu nadzornog odbora Domagoju Njegovanu te Komakovoj supruzi Anici, svi s našičkog područja.

Službenik za odnose s javnošću PU-a Marko Ćaleta kazao je na konferenciji za novinare kako se osnovano sumnja da je 61-godišnjak, kao predsjednik uprave toga trgovačkog društva, te 37-godišnjak, 35-godišnjakinja i 40-godišnjak, kao članovi nadzornog odbora, u listopadu 2009. i studenom prošle godine donijeli odluku o isplati više od 6,5 milijuna kuna predujma dividende, iako za to nije bilo zakonskih uvjeta.

Dodao je kako se sumnja da je najveći dio novca isplaćen na račun trgovačkog društva u vlasništvu osumnjičene 57-godišnjakinje te da ga je osumnjičeni 61-godišnjak iskoristio za zatvaranje zajma u poslovnoj banci, kojim je prije toga kupio dionice osječkoga trgovačkog društva.

Napomenuo je kako su 61-godišnjak, 37-godišnjak, 35-godišnjakinja i 40-godišnjak jučer privedeni u Istražni centar osječkoga Županijskoga suda.

Zakon o trgovačkim društvima

Službenica odsjeka za gospodarski kriminal PU-a Mirta Varga kazala je da zakon o trgovačkim društvima propisuje da se predujam dobiti može isplatiti ako je društvo u prošloj godini poslovalo s dobitkom, a i tada samo do polovice prošlogodišnje dobiti. Objasnila je kako u tome slučaju taj uvjet nije bio ispunjen jer je tvrtka u 2008. poslovala s gubitkom, a dobitak iz 2009. bio je manji od isplaćena predujma dobiti u 2010.

Dodala je kako je istraga djelomice povezana s kaznenom prijavom koju je podnijelo radničko vijeće "Pivovare" u vezi s isplatom predujma dobiti u 2009., a do podataka za prošlu godinu došlo se kriminalističkom istragom.

Varga je napomenula kako se kriminalistička istraga poslovanja trgovačkog društva nastavlja te da je za spomenuta kaznena djela predviđena zatvorska kazna od jedne do deset godina. (Hina/jk)

 

 

 

Foto: Krunoslav Petric/PIXSELL


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox