Ukinut pritvor za troje osumnjičenih u slučaju osječke Pivovare, direktor ostaje u pritvoru

Istražni sudac osječkoga Županijskoga suda ukinuo je pritvor za troje od ukupno četvero pritvorenih čelnika osječke "Pivovare" d.d., okrivljenih za kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti te pranja novca, izvijestio je taj sud.

U priopćenju za javnost navodi se kako je pritvor ukinut članovima nadzornoga odbora "Pivovare" Ivici Komaku (37), Andreji Komak (35) i Domagoju Njegovanu (40), jer su ispitani svi predloženi svjedoci, na koje bi mogli utjecati boravkom na slobodi.

Glasnogovornik Suda Miroslav Rožac kazao je Hini kako provokrivljeni direktor "Pivovare" Ivan Komak (61) ostaje u pritvoru, koji mu je 22. ožujka, određen na mjesec dana zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Osječko Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) tereti ove osumnjičenike da su, u nakani da prvoosumnjičenom Komaku, pribave znatnu protupravnu imovinsku korist u dva navrata donijeli odluke o isplati predujma dividende dioničarima, iako su bili svjesni poslovnih rezultata društva i uvjeta za isplatu dividende po zakonu o trgovačkim društvima. Na temelju tih odluka 2009. i 2010. prvoosumnjičeniku je pribavljena imovinska korist od 5,86 milijuna kuna, a malim dioničarima 733.350 kuna.

Osnovano se sumnja da su prošle godine prvoosumnjičeni Komak i njegova petoosumnjičena supruga Anica (57), kao odgovorna osoba tvrtke "Kasija" u Jelisavcu, iako svjesni svih okolnosti nezakonita načina pribavljanja navedenih novčanih sredstava, dijelom tog novca, odnosno s 4,93 milijuna kuna, u cijelosti otplatili zajam koji je Komak uzeo u banci za kupnju dionica oštećena društva. (Hina/jk)

 

 

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox