Veliki panel „Sjećanje na prvog predsjednika Hrvatskog društva ekonomista Vladimira Veselicu“

Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu ugostio je prigodni panel „Sjećanje na prvog predsjednika Hrvatskog društva ekonomista Vladimira Veselicu“, povodom desete obljetnice smrti jednog od najznačajnijih hrvatskih ekonomista. Prigodni panel okupio je mnogobrojnu zainteresiranu publiku te relevantne govornike, istaknute hrvatske ekonomiste i stručnjake koji su se kroz razgovor prisjetili prvog predsjednika Hrvatskog društva ekonomista i jednog od njegovih najistaknutijih promotora.


Osim ekonomske ostavštine profesora Vladimira Veselice, tema razgovora bili su i bibliografski te drugi podaci vezani uz njegov rad, kao i razmišljanja te stavovi okupljenih govornika. Vladimir Veselica ostavio je dubok trag u hrvatskoj nacionalnoj povijesti, a najveći je obol dao upravo ekonomiji. Njegovo djelovanje, kao profesora, ali i kao predsjednika Hrvatskog društva ekonomista, imalo je izniman utjecaj na značaj hrvatske ekonomije na nacionalnoj, ali i na međunarodnoj razini.

Panel „Sjećanje na prvog predsjednika Hrvatskog društva ekonomista profesora Vladimira Veselicu“ u prostoru Knjižnično-dokumentacijskog centra Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu okupio je relevantne govornike i stručnjake, među kojima su bili prof. emer. dr. sc. Ljubo Jurčić iz Hrvatskog društva ekonomista, prof. dr. sc. Danijela Miloš Sprčić s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Mato Crkvenac iz Hrvatskog društva ekonomista, Zrinka Udiljak Bugarinovski, univ. spec. oec., prof., viši knjiž., voditeljica Knjižnično-dokumentacijskog centra EFZG te dr. sc. Josip Mihaljević iz Hrvatskog instituta za povijest, dok su uvodne govore održali prof. dr. sc. Sanja Sever Mališ, dekanica Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i prof. dr. sc. Darko Tipurić, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista.

Zanos koji je Vladimir Veselica imao u poslu i životu, prema Hrvatskoj, prema kreaciji i stvaranju novoga, pratila njegova dobrota, dojmljivost i životnost. Stvaralački zanos se rijetko se koga mogao vidjeti, način na koji je govorio, njegova erudicija i načitanost. Suhoparnost znanstvenosti ne mora biti jedini oblik znanstvenog iskaza, što je bilo vidljivo u radovima i predavanjima profesora Veselice. Dao je poseban obol našoj ekonomskoj znanosti  i struci, dao je ono što ne može dati svatko. Bio je homo oeconomicus, homo politicus i nadasve homo eticus. Ljudskost  je bilo njegovo temeljno obilježje i Hrvatsko društvo ekonomista je zahvalno što je u desetljećima od osnutka pokazao kako jedna organizacija može stasati i razvijati se s jednim čovjekom, intelektualcem, kako ne mora biti samo profesionalno društvo, već društvo ljudi koji imaju različite diskurse i poglede na budućnost Hrvatske. Razgovorom o Vladimiru Veselici želimo iskazati kakav intelektualac treba biti danas – intelektualac koji može promišljati i kritički preispitivati svoju stvarnost, istaknuo je prof. dr. sc. Darko Tipurić, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista u svom uvodnom obraćanju.

Prigodni panel samo je jedna od aktivnosti kojima se i desetu godinu zaredom na životu održava sjećanje na velikog hrvatskog ekonomista, eruditu i intelektualca Vladimira Veselicu, a jedan je od načina da se i simbolično obilježi ova velika obljetnica. Profesor Veselica tijekom cijeloga je života predavao i podučavao ekonomske znanosti, a u kolektivnoj će hrvatskoj svijesti ostati upamćen kao svojevremeno najmlađi dekan u Europi. Između ostalog, autor je i brojnih knjiga, znanstvenih radova, članaka i studija, a njegova knjiga „Globalizacija i nova ekonomija“ 2007. godine nominirana je za Nobelovu nagradu iz područja ekonomije od strane Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Vladimir Veselica bio je jedan od ključnih ekonomista 20. stoljeća te apsolutno jedan od najvećih intelektualaca Hrvatskog proljeća. Profesor Veselica javno je progovorio o nesrazmjeru između hrvatskih davanja bivšem sustavu i onoga što je Hrvatska dobivala nazad, stoga se smatra i jednim od najeksponiranijih ekonomista toga  razdoblja. Profesor Veselica imao je je jednu idealističku ideju – stvaranje neovisne Hrvatske. On nije bio političar, ali bavio se politikom, prvenstveno jer se i ona bavila njime. Bio je glavni inicijator sastanka koji je u siječnju 1989. godine okupio buduću hrvatsku političku elitu. Iz te njegove perspektive izrasle su demokratske stranke koje su Hrvatskoj donijele dašak demokracije i pluralizma u kojemu i danas živimo. Možemo reći kako su profesor Vladimir Veselica i njegov brat Marko imali veliku ulogu u stvaranju pluralnog društva i demokracije u Hrvatskoj, zaključio je dr. sc. Josip Mihaljević iz Hrvatskog instituta za povijest.

Profesor Vladimir Veselica dobitnik je brojnih priznanja, kojima su Red Danice hrvatske s likom Blaža Lorkovića, Državna nagrada za znanost za knjigu „Financijski sustav u ekonomiji“ te Red Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića. kojima su Red Danice hrvatske s likom Blaža Lorkovića, Državna nagrada za znanost za knjigu „Financijski sustav u ekonomiji“ te Red Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića. Povodom 50. obljetnice Hrvatskog proljeća, Vladimir Veselica posthumno je 2021. odlikovan Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom za izniman doprinos neovisnosti i cjelovitosti Republike Hrvatske te izgradnji i napretku hrvatske države.

Osim njegova značaja za hrvatsku ekonomiju, Vladimir Veselica pamti se i kao jedna od ključnih figura, napose ekonomskih, Hrvatskoj proljeća. Nakon pada Hrvatskog proljeća profesor Veselica proglašen je državnim neprijateljem broj dva te shodno tome izgubio sva građanska prava, putovnicu i posao. U godinama koje su ga obilježile postao je simbol borbe za samostalnu, demokratsku i pravednu Hrvatsku. Nakon prvih višestranačkih izbora Vladimir Veselica izabran je i u prvi višestranački Hrvatski sabor, tijekom Domovinskog rata postao je i ministar u Vladi demokratskog jedinstva od 1991. do 1992. godine. Priznanjem Republike Hrvatske od suverenih država Europe i svijeta vratio se na Ekonomski fakultet kao redoviti profesor te nastavio podučavati ekonomska znanja iz područja poslovnih financija i strategija, globalizacije te nove ekonomije.

Ovim okupljanjem još je jednom prikazana važnost Vladimira Veselice za hrvatsku nacionalnu ekonomiju i njen razvoj, budući da je riječ o jednom od najistaknutijih hrvatskih ekonomista i intelektualaca, a koji je kroz svoje profesorsko djelovanje te predsjedanje Hrvatskim društvom ekonomista utjecao na relevantnost Društva, ali i domaće ekonomije van nacionalnih okvira. PS/SM

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox