Katastrofa: Poduzeća ne mogu vratiti svaki peti kredit

Građani i poduzeća sve teže podmiruju ugovorene kreditne obveze te je udio djelomično nadoknadivih i potpuno nenadoknadivih kredita u ukupnoj kreditnoj masi porastao na 12,74 posto krajem ožujka ove godine, dok je na kraju prošle godine iznosio 12,43 posto, navodi se u izvještaju HNB-a.

Ukupno je nenaplativo ili djelomično naplativo 37,6 milijardi kuna kredita plasiranih trgovačkim društvima i građanima. Tako je svaki peti kredit odobren poduzećima nenaplativ je ili u opasnosti da postane nenaplativ, dok je ista situacija sa svakim 11 kreditom odobrenom stanovništvu, piše Novi list. Odnosno  od 127,6 milijardi kuna građani ne mogu vratiti, ili teško vraćaju 11,2 milijarde kuna kredita. Poduzeća ne mogu vratiti, ili teško vraćaju gotovo 26 od ukupno 125 milijardi kuna plasiranih u gospodarstvo.

Građani teško ili nikako ne vraćaju 8,24 posto kredita vezanih uz švicarski franak. Najniža naplativost kredita je za kupnju automobila (1,80 posto) te stambenih kredita (7,54 posto), a čak 22,52 posto potrošačkih i ostalih kredita građana vezanih uz švicarac predstavljaju loše kredite.

Građani relativno redovito otplaćuju stambene krediti, ali su zato dugovanja građana za ostale kredite (u što ulaze i minusi po tekućim računima) dosegnula gotovo sedam milijardi kuna, od čega je već pet milijardi kuna trebalo podmiriti. (jk)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox