U slučaju potresa najviše bi stradali Gornji i Donji grad, Medveščak, Črnomerec i Vrapče

Znamo da Zagreb stoji na trusnom području i da je jaki potres vrlo moguć. No, što bi Zagrepčani točno mogli očekivati u takvoj situaciji, objašnjava pročelnik Ureda za upravljanje hitnim situacijama Grada Zagreba Pavle Kalinić.

 

Pri jakom potresu magnitude 6.3 do 6.5 u glavnom gradu bi moglo stradati oko 50 tisuća zgrada, a najjače bi bili pogođeni Gornji i Donji grad, Medveščak, Črnomerec i Vrapče, tvrdi Kalinić.

Seizmografi svakodnevno bilježe podrhtavanje, a najveći problem, tvrdi Kalinić, je nepoštivanje protupotresnih uvjeta gradnje i divlja adaptacija starih zgrada pri čemu se ruše nosivi zidovi. Upravo je stoga zagrebački Ured za upravljanje hitnim situacijama tiskao oko 300 tisuća letaka koji će se dostavljati u poštanske sandučiće, a objašnjavat će kako se pripremiti za potres, gdje se skloniti, što treba kod kuće obavezno imati, što ako vas potres zadesi u automobilu, u krevetu...

Potresa sve više

Vlado Kuk, voditelj Seizmološke službe RH istaknuo je da istraživanja ukazuju na to da Zagrebu prijeti katastrofalan potres poput onog iz 1880. godine magnitude 6.3. Uz postojeće dvoje seizmološke postaje, u Seizmološkom zavodu i kod Punitijarke na Medvednici, nova je postavljena na Kalniku, a druga se postavlja na Moslavačkoj gori. Ove bi godine trebala biti kupljena još dva seizmografa, za Žumberak i područje jugoistočno od Zagreba.

Globalna seizmička aktivnost već je više od deset godina pojačana, a isto se događa i kod nas, upozorava Kuk. Do nedavno je prosječan broj potresa na području Hrvatske koji se osjete bio 30 do 35 na godinu. 2009. bilo ih je dvostruko više, 67 a prošle godine 50. (MJ)

 

Izvor: www.tportal.hr

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox