Hanfa podnijela kaznenu prijavu protiv MOL-a

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) objavila je da je podnijela kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske protiv mađarskog MOL-a i odgovornih osoba u toj kompaniji zbog sumnje da su počinili kazneno djelo manipulacije tržištem, a prijava je protiv njih podnesena i zbog sumnje u kazneno djelo prijevare u gospodarskom poslovanju.

Hanfa je 23. svibnja 2011. godine podnijela kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske protiv mađarskog MOL-a i odgovornih osoba u tom društvu zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo manipulacije tržištem. Zakon o kaznenim djelima protiv tržišta kapitala za takva djela propisuje kaznu zatvora od jedne do pet godina, navodi se u priopćenju koje je Hanfa objavila na svojim internet stranicama.

Isto tako, protiv navedenih osoba podnesena je i kaznena prijava radi osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo prijevare u gospodarskom poslovanju za koje Kazneni zakon propisuje kaznu od jedne od osam godina zatvora, ističu iz Hanfe.

Podsjetimo, Hanfa je prošli tjedan, 18. svibnja donijela rješenje kojim je utvrdila da je mađarski MOL manipulirao tržištem protivno zabrani iz članka 465. Zakona o tržištu kapitala, i to na način da je općom ponudom za kupnju dionica Ine, objavljenom 15. prosinca 2010. i kasnije putem medija, širio informacije koje daju lažne i obmanjujuće signale u pogledu cilja namjeravanog stjecanja dionica Ine, znajući da su te informacije lažne i obmanjujuće. (Hina/jk)

 

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox