6 stvari koje uspješni vođe čine drukčije

04/07/2018

U svijetu se odvijaju mnoge radikalne promjene, npr. u financijskom sektoru, u (geo)političkom sektoru, unutar neprofitnih organizacija i trgovačkih poduzeća. Jedna je od njih potreba za novim, humanim tipom vođenja. Stoga često čitamo o trenutačno aktualnim oblicima vođenja, kao što su uvažavajuće vođenje (Appreciative Leadership), uslužno vođenje (Servant Leadership) i drugi oblici vođenja.


Ova je kolumna sažetak inspirativne internetske rasprave iz veljače i ožujka 2015. koja se temelji na radu Dr. Jima Lauba i Marcela Schwantesa na temu “Kako razviti uslužnog vođu u cilju stvaranja zdravih i profitabilnih organizacija?”. Nadam se da će vas ova kolumna inspirirati, kao što je inspirirala mene, da počnete drukčije razmišljati o ulozi suvremenog managementa u bilo kojoj organizaciji ili poduzeću.

Postoji šest osnovnih modela ponašanja velikih vođa zdrave organizacije:
- Vjerodostojnost
- Uvažavanje drugih
- Razvijanje ljudskih resursa
- Jačanje zajedništva
- Inspirativno vođenje
- Delegiranje vodstva

Uspješni su vođe vjerodostojni 
To postižu na pet načina:
1. Skidaju masku s lica i pokazuju se u pravom svjetlu.
Veliki su vođe posvećeni i sebi i procesu te prihvaćaju moguće posljedice svojih postupaka. Vjerodostojni vođe su hrabri: oni vjeruju u sebe. Stoga, kad se sljedeći put nađete u nezgodnoj situaciji, jednostavno pokažite tko ste. Uklonite masku s lica, riskirajte,

pokažite da ste ranjivi. Budite ono što jeste. Kad si dopustite da budete ono što jeste, oslobađate se utjecaja tuđih ideja, ideala i očekivanja i možete odabrati vlastiti put.  A kad sebe volite na taj način, bezuvjetno, događaju se čuda.

Ostatak teksta pročitajte klikom na PDF ikonu.

Autor: John Lodder
Izvor: Poslovni savjetnik

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox