Inovacijama do uspjeha

03/09/2018

U jednom poduzeću koje se trudi biti energetski štedljivo, osnovali su grupu po imenu Zelene nindže. Nakon mjesec dana, uspjeli su smanjiti potrošnju struje za 20%. Kako im je to uspjelo? Na kraju radnog dana, članovi grupe sustavno prođu čitavu zgradu i provjeravaju jesu li sva računala i monitori isključeni.


Tko god je od djelatnika to ispravno učinio, naći će sljedećeg jutra na svojem stolu ceduljicu HVALA! i mali čokoladni slatkiš kao nagradu. Djelatnici koji nisu isključili svoje uređaje, naći će ceduljicu NEMA ČOKOLADE ZA VAS. ZELENI NINDŽA NIJE SRETAN! Nije li to lijepi primjer kreativne ideje koja s vremenom može imati velike posljedice?

Danas živimo u svijetu koji po­čiva na inovacijama, a one su re­zultat kreativnosti. Zadatak je mo­dernog šefa da dobro razumije ta dva fenomena jer o njima ovisi po­slovni uspjeh. Biti kreativan zvuči kompliciranije nego smisliti novu ideju. Većina ljudi se relativno lako dosjeti raznim idejama o bilo ko­jem problemu. No kako smisliti inovaciju?

Pogledajmo poznati problem iz fizike koji je definiran na sljedeći način: Imate barometar i vaš je za­datak izmjeriti visinu zgrade.

Prve ideje kako riješiti pro­blem bit će logične i uobičajene. Na primjer, barometrom izmjerimo tlak zraka u podnožju i na vrhu zgrade pa iz razlike (jer pritisak se smanjuje proporcionalno visini) odredimo koliko je zgrada viso­ka. Također, možemo utvrditi koli­ka je duljina barometra i koliko ga puta možemo prisloniti uz zgra­du kao da mjerimo metrom. Neo­bičniji prijedlog bio bi da barome­tar za sunčanog dana postavimo uz zgradu. Tada možemo izmjeri­ti duljinu njegove sjene i odrediti koliko je puta duža od visine baro­metra. Zatim barometrom izmjeri­mo duljinu sjene zgrade i iz omjera dvije sjene odredimo njezinu visi­nu. Može nam pasti napamet ideja da bacimo barometar s vrha zgra­de i mjerimo vrijeme potrebno da padne na tlo. Znajući gravitacijsku silu i iz nje proizašlu akceleraciju te procijenivši otpor zraka, možemo izračunati koliko je zgrada visoka.

 

Ostatak teksta pročitajte klikom na pdf ikonu.

Autor: Velimir Srića
Izvor: Poslovni savjetnik

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox