Hrvatski student Josip Franjković otkrio greške u sigurnosnim sustavima Googlea i Facebooka

Foto: Josip Franjković (18)

Josip Franjković, student Informacijskih tehnologija na Američkoj visokoj školi za mendžment i tehnologiju u Zagrebu (RIT/ACMT) otkrio je greške u sustavima Googlea i Facebooka, a njegovo se ime nalazi na popisima Google Hall of Fame i Facebook White Hat.

Franjković (18) je u čak nekoliko navrata otkrio greške u sigurnosnim sustavima Googlea i Facebooka. Obje kompanije su mu stoga dodijelile vrijedne novčane nagrade u ukupnom iznosu od 4,274.00 $. Osim toga, njegovo ime, uz nekolicinu drugih, nalazi se na popisima Google Hall of FameFacebook White Hat.

U studenom 2010. Google je pokrenuo Vulnerability Reward Program s ciljem povećanja razine sigurnosti svih korisnika na sljedećim domenama:  - *.google.com  - *.youtube.com  - *.blogger.com - *.orkut.com. Osobama koje prijave greške u sigurnosnom sustavu koje mogu ugroziti tajnost i integritet korisničkih podataka, Google osigurava novčanu nagradu i njihovo ime bilježi na Hall of Fame. Facebook je svoj program nagrađivanja unaprjeđenja sigurnosti Facebook White Hat pokrenuo sredinom 2011. godine, a funkcionira na istom principu kao i kod Googlea.

Sreću će potražiti izvan Hrvatske?

Franjković je Googleu prijavio tri greške u sigurnosnom sustavu Cross site scripting (XSS) i otkrio jedan Auth BYPASS koji mu je omogućio da briše rezultate anketa koje je za druge velike tvrtke provodio Google. Osim toga, prijavio je dva Cross site scripting (XSS) na YouTubeu. Facebook je, pak, u svojim investor stranicama (investor.fb.com) imao bug koji je Josipu omogućio da vidi privatne podatke osoba koje ne bi smio vidjeti. Nakon Josipove intervencije Facebook je otkrio grešku u svom caching sustavu.

"Hobiji su mi internet i sigurnost web-aplikacija. Time se želim baviti u budućnosti. Često sa svojim timom, koji uključuje pet osoba iz različitih zemalja, sudjelujem na natjecanjima gdje se zahtijevaju takva znanja. Nadam se da ću se zaposliti u sigurnosnom sektoru. Ako se u Hrvatskoj ništa ne promijeni u sljedećih nekoliko godina, vjerojatno ću posao potražiti u inozemstvu. Trenutačno s kolegama s fakulteta planiram pokrenuti tvrtku koja će nuditi usluge testiranja web stranica, otkrivanje grešaka u sustavima te izradu web stranica", o svojim je planovima rekao Josip. (PS)

 

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

 


 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox