Ideja da će domaći škverovi graditi pučinske vjetroelektrane je neozbiljna?

Najave prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačić kako će poslove za spas brodogradilišta osigurati gradnjom plutajućih vjetroelektrana na Jadranu, izazvala je pomutnju među energetskim stručnjacima, piše Večernji list.

Iako nitko Čačićeve izjave nije htio javno komentirati, stručni krugovi se slažu da su Čačićeve najave utopija te da takav projekt neće zaživjeti najmanje sljedećih desetak godina, a možda i nikada.

Ideja da su pučinske vjetroelektrane na Jadranu spas za brodogradilišta je neozbiljna, kaže jedan poznati hrvatski investitor u vjetroelektrane. Objašnjava da je više do 90 posto svjetskih vjetroelektrana na dubini manjoj od 30 metara, dok je Jadran i na najplićim dijelovima otvorenog mora dubok oko 50 metara. Za takve dubine potrebna je tehnologija plutajućih elektrana, no ona je daleko od komercijalne primjene. Čak i kad bi hrvatski škverovi uspjeli proizvesti takav objekt, potrebne su godine planiranja i testiranja, kaže ovaj investitor.

Čačićevoj ideji o gradnji pučinskih vjetroelektrana na Jadranu ne idu u prilog ni podaci Europske agencije za energiju vjetra (EWEA). Naime, u Europi trenutno nema komercijalnog projekta pučinskih vjetroelektrana koji se gradi na dubini većoj od 40 metara. Takvi projekti su obično smješteni 30 do 50 kilometara od obale što je važno zbog jakosti vjetra. Postavlja se pitanje ima li uopće na Jadranu lokacija koje zadovoljavaju sve uvjete, a treba uzeti i obzir probleme kao što su prijenos proizvedene energije te usklađivanje s pomorskim putevima. (jk)

 

Izvor: Večernji list, 8. svibnja 2012.

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox