Javna opomena: Bez izvještaja stižu kazne i do milijun kuna

Burza je javno opomenula 16 domaćih kompanija koje nisu u roku dostavile izvještaje te im zbog toga prijeti kazna od milijun kuna unatoč činjenici da su ih neke već poslale Hanfi, piše Poslovni dnevnik.

 

Naime, zakoni i pravila burze zahtijevaju od tvrtki čije dionice kotiraju na domaćem tržištu kapitala da u propisnom roku dostave regulatoru financijski izvještaj. Izvještaje moraju redovito objavljivati za tromjesečje, pola godine i godinu dana. Ukoliko to ne učine, utoliko ima prijeti kazna od 60.000 do milijun kuna za pravne osobe prema Zakonu o prekršajima. Prema istom zakonu, odgovorne se sobe mogu kazniti od 20.000 do 200 tisuća kuna.

Navedene kazne riskira 16 tvrtki koje nisu dostavile revidirana godišnja izvješća te izvještaj za prva tri mjeseca ove godine. Burza nema ovlasti, osim da nakon svih koraka, javno opomene i tako natjera kompanije da predoče svoje poslovne izvještaje.

Neke su tvrtke poput Kandit grupe, izvještaje poslale Hanfinom službenom registru propisanih informacija, ali ne i na Burzu. Međutim, ostale kompanije to nisu učinile čime riskiraju ogromne financijske kazne koje bi mogle stvoriti dodatne financijske poteškoće budući da je velika većina tih tvrtki već u stečaju ili pred stečajem. (SJ)

 

Izvor: Poslovni dnevnik, izdanje 18.5.2011.

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox