Glazbom protiv stresa

 U današnje vrijeme kad je globalizacija uzela maha, svakodnevne stresne situacije u poslovnom ili privatnom okruženju, gotovo su neizbježne. Da bi se riješili stresa, ili ga pokušali svesti na minimum, tj. da bi odbacili svu negativnu energiju, predlažemo novu metodu „liječenja“ – glazbenu terapiju, specijaliziranu metodu vrlo traženu u svijetu, a popularna u Velikoj Britaniji, SAD-u, Japanu.

 

Svi glazbeni terapeuti moraju imati završen magistarski studij iz glazbene terapije, jer pružanje ovakve vrste terapije zadržava visoku razinu kvalitete. Tako je mladi i uspješan glazbenik, g. Dejan Čačija, na britanskom Institutu Nordoff-Robbins Music Therapy, koja nudi najbolji program na svijetu, što potvrđuje tek šest upisanih studenata godišnje, stekao novo zanimanje – glazbeni terapeut. Glazbeni terapeut mora biti sam po sebi i glazbenik, jer, kako kaže naš glazbeni terapeut, kad se nalazite u poslu gdje stvarate glazbu za druge, vrlo je bitno ostaviti nešto i za sebe i tako ostati povezani sa svojim vlastitim glazbenim identitetom.

Zagovaranje psihosocijalne zdravstvene skrbi

 Na svom poslu susreće se s klijentima s raznim stanjima, različitim razlozima zašto su tamo, kao i različitim očekivanjima. Ali istovremeno kroz glazbu razvija i odnos s klijentom te se takva osoba počinje iznova doživljavati kreativnom, emotivnom, komunikativnom i izražajnom.
Ovaj posao možete raditi na raznim razinama i u mnogo slojeva, kaže Čačija, stoga nije jednostavno odgovoriti je li teško „liječiti“ ljude terapijom glazbom, jer klijenti često iskuse nešto potpuno različito od onoga što su očekivali. Svoj posao vidim kao zagovaranje psihosocijalne zdravstvene skrbi: stvaranje odnosa s klijentom i poticanje cjelovite osobe na rast, interakciju i izražavanje. Radi se o vraćanju života i davanju novih mogućnosti klijentima. Dok radim terapiju, neizbježno koristim svoje vještine glazbenika, ali dok nastupam kao glazbenik, automatski procjenjujem situaciju kao glazbeni terapeut. Ja sam onaj koji im donosi glazbu u život i zbog čega se osjećaju bolje - reći će za svoj rad.

Terapija glazbom na vikend radionici

Čačija tvrdi da se muzikalnost nalazi duboko ukorijenjena u obrascima ljudske komunikacije, a ključna je za razumijevanje intonacije govora, ritma konverzacije i tijeka dijaloga. Stoga nam korištenje glazbe kao terapije dopušta da se ponovno povežemo s našim bićem i da probudimo komunikacijski potencijal u svakodnevnom životu. Dokazano je da glazba pomlađuje, stimulira i oživljava dušu. Ona omogućuje ljudima receptivnost u timskom radu. Aktivno sudjelovanje u glazbi budi svjesnost o tijelu, umu i emocijama, a time možemo pronaći ravnotežu i snagu za novi val kreativne produktivnosti. Velike kompanije trebale bi uvesti terapiju glazbom u svoje organizacije putem organiziranja vikend radionica s profesionalnim glazbenim terapeutom, jer kako kaže profesionalac, glazba je strategija preobražaja prema njegovanju zdravog zaposlenika, komunikativnog, receptivnog i kreativnog tima i konačno, produktivne kompanije.

Bavljenje glazbenom terapijom u Hrvatskoj je nepoznanica. Ovo zanimanje još nije etablirano na hrvatskom tržištu rada, tako da je uvođenje istog nešto inovativno i predstavlja korak prema psihosocijalnoj skrbi u našem društvu. Uspostavljanje ove za nas nove profesije i nove metode „liječenja“ ovisit će o ponudi i formaliziranju specijalizirane naobrazbe. Vrijedi pokušati!

 

Autor: Marina Kilić

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox