Neisplaćeni novac iz Umirovljeničkog fonda uplatit će se u proračun

Saborski klubovi poduprli su predložene dopune Zakona o Umirovljeničkom fondu, kojima vlada predlaže da udjelima u tom fondu, ako iz objektivnih razloga ostanu neisplaćeni, raspolaže državni proračun.

 

Budući da je riječ o sredstvima koje je Hrvatska, na temelju odluke Ustavnog suda, rezervirala za obeštećenje umirovljenicima kojima je tijekom ratnih godina bio ograničen rast mirovina, u vladi predlažu da neisplaćena sredstva ostanu u vlasništvu države.

U Umirovljeničkom fondu krajem prošle godine evidentirano je 484.886 korisnika obeštećenja, a na ime obeštećenja isplaćeno je 8,5 milijardi kuna. Prema zakonu, isplata obeštećenja iz Umirovljeničkog fonda trajat će do konca 2013. godine, do kada se planira korisnicima obeštećenja isplatiti još oko 1,8 milijardi kuna.

Kako u umirovljeničkom fondu ima i 12.214 udjela članova toga Fonda za koje se njihovi vlasnici nisu javili radi isplate te je neisplaćeno 76,13 milijuna kuna, predloženim zakonom osigurava se da udjelima u Fondu, koji zbog objektivne nemogućnosti ostanu neisplaćeni, raspolaže država, odnosno njezin proračun. (Hina/MJ)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox