Obećavajuće: U prvoj polovici godine pet posto više turista

U hrvatskom turizmu u prvih šest mjeseci zabilježeni su nešto bolji fizički rezultati od očekivanih i to s 5,2 posto više dolazaka i 5 posto više noćenja na Jadranu i u Zagrebu u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ali to je tek uvod u ono što turizam očekuje te stoga treba koncentrirano raditi do kraja godine kako bi dolazaka i noćenja bilo bar kao lani, a ukupni financijski primitak od turizma 3 do 5 posto viši.

Poručio je to danas ministar turizma Veljko Ostojić predstavljajući na konferenciji za novinare prve rezultate sustava turističkih zajednica za prvu polovicu ove godine.

Spomenuti porasti dolazaka i noćenja na Jadranu i u Zagrebu u prvih šest mjeseci ove godine rezultat su gotovo 3,6 milijuna turističkih dolazaka i 14,7 milijuna noćenja, od čega su glavninu ostvarili strani turisti. Njih je došlo gotovo 3 milijuna ili 7,6 posto više, dok su porast od 7 posto ostvarili s 13 milijuna noćenja.

Pad broja domaćih turista

Domaći su turisti, sukladno padu standarda i općoj gospodarskoj situaciji, zabilježili minuse od 5,5 posto s 584,5 tisuća dolazaka i minus od 7,3 posto s 1,7 milijuna noćenja.

Komentirajući taj pad, ministar je kazao kako to nije neočekivano te kako ne vjeruje da bi tome pomogla neka posebna kampanja za domaće tržište, koje ove godine i nije bilo. Misli da će se ti minusi donekle 'istopiti' tijekom ljeta i jeseni, ali opet bez prevelikih očekivanja jer je situacija u zemlji takva kakva jest i ljudi se u krizi odriču odmora.

Ipak, ukupno gledano smatra da možemo biti optimisti i očekivati dobru turističku godinu, jer je Hrvatska s većine emitivnih turističkih tržišta u šet mjeseci zabilježila plus, a posebno veseli da je iz Njemačke ostvareno po 9 posto više dolazaka i noćenja. Porast dolazaka bilježe se i iz Austrije i Slovenije (po 6 posto), Češke (18 posto), Nizozemske (22 posto). Za pad dolazaka iz Italije od 7 posto, Veljko Ostojić je kazao kako je očekivan i puno manji od najavljenog pada od 24 posto ukupnih putovanja Talijana ove godine po svijetu.

Po jadranskim županijama sve su u prvih šest mjeseci imale porast dolazaka i noćenja (osim Šibensko-kninske u dolascima), pri čemu je Ostojić izdvojio 13 i 15 posto više dolazaka i noćenja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, što je rezultat kvalitetnih aktivnosti i suradnje s partnerima u razdoblju niske sezone. (Hina/jk) 

 

 

 

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

 

 

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox