Posebno izdanje Business Caféa okupilo neke od vodećih poslovnih žena u muškim biznisima

Posebno izdanje Business Caféa pod nazivom „Žene u muškom biznisu“, održano je sinoć u zagrebačkom hotelu Academia. Brojna publika, mahom poduzetnici, okupili su se tom prigodom kako bi poslušali iskustva nekih od vodećih poslovnih žena u Hrvatskoj.


Prisutnima se tom prilikom predstavila Helle Müller Petersen, predsjednica Uprave Carlsberga Croatia, Sanja Hrvojević Beganović, direktorica Saaba za Hrvatsku i Martina Drezga, vlasnica i direktorica tvrtke Drezga, ekskluzivnog zastupnika Husqvarne za Hrvatsku, dok je raspravu vodila Kristina Ercegović, osnivačica i vlasnica franšize Business Café.

Unatoč činjenici da je 60 posto žena u EU visokoobrazovano, a da su kompanije koje vode žene i do 25 posto profitabilnije na svjetskoj razini, žene i dalje manje zarađuju za istu poziciju, a u Hrvatskoj drže svega 18 posto upravljačkih pozicija u kompanijama, istaknuto je tom prigodom na uvodu u raspravu. Žene se također teže odlučuju i za pokretanje vlastitog posla, s obzirom da ne čine niti trećinu svih poduzetnika u Hrvatskoj. Dok s druge strane, upravo žene kao potrošači donose više od 70 posto kupovnih odluka na globalnoj razini.

Da je pak ženama u pretežito muškim industrijama itekako izazovno potvrdile su i sugovornice, koje kroz dugi niz godina grade svoje uspješne karijere.

„Vaš razvoj, a konačno i uspjeh ponajprije ovisi o tome kakvim se timom okružite i tko vam je lider. Stoga ako vaš lider nije na razini, možete biti strpljivi i kroz pametnu komunikaciju ga pokušati usmjeriti ili jednostavno otići, ako vidite da to ne funkcionira. S druge strane budite otvoreni prema feedbacku jer je to jedini način da učite i razvijate se, gledajte na kritiku kao vašu šansu za razvoj“, istaknula je Helle Müller Petersen, koja je prije dolaska u Hrvatsku, držala vodeće poziciju u Carlsbergu širom Europe i Azije. „Pronađite svoju svrhu i potom se organizirajte ako želite doći do vrha, jer će vam upravo dnevne rutine kroz vrijeme omogućiti da što bolje razumijete vlastiti biznis i napredujete“, zaključila je Helle Müller Petersen, dodavši: „Mi u Carlsbergu, čiji je vlasnik danska dobrotvorna zaklada, znamo svoju svrhu, mi proizvodimo pivo za bolje danas i sutra, stoga u središte stavljamo održivo poslovanje na dobrobit zajednice. U takvom stimulativnom okruženju, vođena snažnim ženskim uzorima u meni se probudila strast za razvitkom i napretkom, koju sada prenosim dalje i u hrvatskom Carlsbergu“.

Nakon inspirativnog predavanja prve žene hrvatskog Carlsberga, svoje iskustvo iznijela je poduzetnica Martina Drezga, čija je tvrtka generalni zastupnik svjetski poznatih brendova i proizvođača strojeva za uređenje okoliša.

„Ne volim dijeliti poslove na muške i ženske pa tako ni industrije jer smatram da ako znate voditi biznis, možete raditi u bilo kojem okruženju, neovisno prodajete li maskare ili motorne pile“, rekla je Martina Drezga, dodavši: „Imala sam sreću da sam odgojena u obitelji gdje roditelji nisu pravili razlike među nama kao djecom pa sam odrasla u uvjerenju da mogu sve čega se primim jednako dobro napraviti, s druge strane, kad smo sestra i ja preuzele obiteljsku tvrtku susretale smo se s određenim predrasudama od strane muških kolega i kupaca, no nismo dale da nas to obeshrabri već smo se okrenule onome u čemu smo najbolje, organizaciji i vođenju poslovanja, što nam je omogućilo da razvijemo uspješnu i stabilnu kompaniju.

Da je humor jedan od efikasnih načina za nošenje s predrasudama prema ženama u „muškom biznisu“ pokazala je Sanja Hrvojević Beganović, predstavnica poznatog švedskog proizvođača borbenih aviona u Hrvatskoj.

„Iskustvo me je naučilo da se ženi kao lideru u ovoj industriji bolje postaviti donekle opušteno, nego inzistirati na prečvrstom gardu, koji ponekad može biti kontraproduktivan. Ljudi će vas uvijek stavljati u određene kalupe, bez obzira radite li u muškom ili ženskom biznisu, no na vama je da to ne prihvaćate k' srcu i da nađete pravi način kako se nositi s time. Tek onda ćete vlastitim stavom dobiti priliku da pokažete ono što znate, što će vam omogućiti da malo po malo mijenjate te predrasude“, poručila je Sanja Hrvojević Beganović.

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox