Nakon optužbi za izbjegavanje poreza švedska Ikea obećala transparentnost

Osnivač švedskog lanca trgovina namještajem Ikea objavio je da njegova kompanija nema što skrivati i obećao je transparentnost, nakon niza optužbi koje su u posljednje vrijeme upućene na adresu tvrtke.

 Nemamo što skrivati. Ne pokušavamo ništa sakriti. Pročešljat ćemo sve i okazati da poštujemo zakone i propise svih zemalja, kazao je za dnevni list Expressen Ingvar Kamprad, 85-godišnji milijarder koji je 1943. osnovao Ikeu.

Bit ćemo transparentnij", najavio je.

Izbjegavanje poreza?

Kamprad je istupio nekoliko mjeseci nakon što je na švedskoj državnoj tv-postaji SVT emitiran dokumentarac u kojem se tvrdi da je osnovan tajni fond kako bi kontrolirao kompaniju, ujedno izbjegavajući plaćanje poreza.

Expressen je objavio da je obitelj Kamprad na sastanku u ponedjeljak raspravljalo o optužbama na račun Ikee i odlučilo se obvezati na potpunu transparentnost.

Kamprad je naglasio da će 'čišćenje' biti velik posao i da nije siguran kada će ga obaviti. „Možda na kraju ove ili početkom iduće godine".

Neposredno prije emitiranja dokumentarca u siječnju ove godine priznao je da još uvijek kontrolira nekada tajnu zakladu Intergo. Utemeljitelj Ikee inače od 1976. živi u Švicarskoj kako bi izbjegao plaćanje visokih švedskih poreza. Švedska je tvrtka bila upletena i u skandal s podmićivanjem u Rusiji, zbog čega su otpuštena njezina dva direktora. (Hina/jk)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox