6 savjeta kako se riješiti stresa na radnom mjestu

Nervozni ste, ne možete se koncentrirati i gubite volju za poslom, iritiraju vas kolege i imate grčeve u želudcu, ne možete spavati i osjećate se depresivno? Ukoliko ste se pronašli u ovim opisima, utoliko patite od takozvanog ''Burn out'' sindroma. Uzmite zasluženih pet minuta odmora i povećajte vlastitu produktivnost!

 

''Burn out'' sindrom se objašnjava gubitkom idealizma, energije i smisla vašeg rada što rezultira stresm na poslu. Nemali broj zaposlenika, neovisno o vrsti posla koju rade pati ove vrste stresa. Većina ljudi radi osam i više sati dnevno, pa htjeli ne htjeli, većinu dana provedemo upravo na poslu. Ako je još riječ o poslu koji nas ne ispunjava, tu nastaje problem.

Portal Moj posao je proveo istraživanje o tome koliko smo pod stresom na radnom mjestu te došao do zaključka da je 78 posto ispitanika svakodnevno pod stresom. Najčešći su uzroci stresa: prevelika količina posla koju moraju obavljati, nerazumni rokovi, neuvažavanje mišljenja i ideja, nerealna očekivanja nadređenih te neizvršavanje posla svojih kolega koje nadređeni ne primjećuju.

 

Posljedice stresa na radnom mjestu:

Problemi sa spavanjem

Izostanak s posla

Promjena posla

Početak pušenja

Povećana konzumacija alkohola

Povećana konzumacija slatkiša i grickalica

 

Stres rezultira umorom, koji je normalna pojava zbog svakodnevnog tempa i aktivnosti koje obavljamo. Međutim, umora se moramo riješiti. Ne samo ispijanjem kava, unošenjem energetskih napitaka ili vitamina na bazi kofeina, nego i pravilnim načinom odmaranja i uzimanjem pauza u tijeku radnog vremena. Vjerovali ili ne, prema Zakonu o radu, svaki zaposlenik koji radi šest ili više sati ima pravo, citiram, na odmor (stanku) od najmanje 30 minuta, osim ako posebnim zakonom nije drukčije određeno. Dakle, u tih pola sata uzmite vrijeme za sebe i napravite predah od posla.

 

6 savjeta kako se odmoriti na poslu:

1. Odmaknite se od radnog mjesta. Zbog zagušljivih prostora stvara se nervoza pa se preporuča odlazak do prozora ili, još bolje,izlazak  na prirodno svjetlo.

2. Postavite prirodnu zelenu biljku pored svog stola. Zelena boja opušta i ima terapeutski učinak. U pauzi zalijte biljku.

3. Ne sjedite za stolom cijeli dan. Prošećite po uredu ili po cijeloj zgradi. Dignite se po čašu vode ili si napravite kavu.

4. Ne ručajte za radnim mjestom. Vrijeme za ručak provedite u kuhinji ili, ukoliko je firma nema, u mjestu predviđenom za ručak. To će vam oduzeti nekoliko minuta posla.

5. Komunicirajte s kolegama i nadređenima. Na taj način ćete se informirati o promjenama  i planovima, što će vam smanjiti stres.

6. Šalite se s kolegama. Nemojte pričati samo o poslu. Nastojte stres izbaciti kroz šalu i smijeh s vašim kolegama. Humor može odigrati veliku ulogu u opuštanju na poslu.

 

 

Svi smo svjesni činjenice kako nam je posao prijeko potreban, pogotovo u ovom kriznom razdoblju. Iz tog razloga stvaraju se veliki pritisci i zahtjevi koje svi nastojimo izvršavati, što s vremenom dovede do akumuliranja stresa. Što god stvaralo taj stres treba ga se riješiti i ne zadržavati ga u sebi. Ukoliko ne možete mirnim putem izbaciti negativnost iz sebe, pokušajte na način koji mi Balkanci posebno volimo – psovkom. Britanski su znanstvenici, u istraživanju tko može duže držati ruku u mrzloj vodi, dokazali kako su više izdržali oni koji su opsovali! Stoga, odmaknite se sa strane i porazgovarajte sami sa sobom. Fizičke reakcije nikako ne dolaze u obzir.

Kakav god vaš način bio, stresa se treba riješiti i nastojati uživati svakom novom radnom danu. Na taj će se način vaša produktivnost povećati, a poslodavci će biti zadovoljni. A kad je poslodavac zadovoljan...

 

Autor: Sonja Jajčević

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox