Fintech usluge PIS i AIS optimiziraju radne procese

Intervju s Barbarom Barić: Fintech usluge PIS i AIS optimiziraju radne procese, a platne usluge čine dostupnim 365 dana godišnje


Vodeći informacijski posrednik za razmjenu eRačuna i ostalih digitalnih dokumenata, servis mojeRačun, za 2022. godinu najavio je plasman inovativnih fintech usluga koje bi trebale tvrtkama donijeti potpunu automatizaciju procesa i optimizaciju svakodnevnih operativnih aktivnosti. Riječ je o uslugama PIS (Payment Initiation Service) - usluzi iniciranja plaćanja i AIS (Account Information Services) – usluzi dohvaćanja informacija o stanju računa, koje su hrvatski odgovor na sve jači europski trend automatizacije plaćanja, kao i porast broja instrumenata i pružatelja usluga plaćanja. Odgovornu ulogu u stvaranju tržišta za nove usluge dodijelili su Barbari Barić, iskusnoj menadžerici koja je prodajne i upravljačke vještine stekla u zahtjevnoj IT/Telco industriji. Barić je prošla sve pozicije; od agenta u kontakt centru telekoma do direktorice Odsjeka poslovnih konzultanata i odsjeka za razvoj tržišta u Combisu, gdje je bila zadužena za direktnu prodaja kompleksnih IT rješenja s ambicioznim financijskim ciljevima i upravljanje visoko kvalificiranim stručnjacima, nakon čega je osnovala vlastitu konzalting tvrtku. Krajem 2021. godine preuzela je Sektor prodaje, upravljanja odnosa s korisnicima i marketinga servisa mojeRačun, a kakvu reakciju očekuje od tržišta koje od svih zemalja članica Europske unije sporije usvaja neminovnu digitalnu transformaciju, otkrila nam je u intervjuu.

Posljednjih godina sve je veći trend izdvajanja financijskih usluga iz financijskog sektora. Jesu li PIS i AIS usluge koje će na hrvatskom tržištu donijeti dostupnost i raznovrsnost financijskih usluga i mogućnost izbora za potrošača?

Strateška odrednica EU je da se potrošači „oslobode“ ovisnosti o uslugama vlastite financijske institucije te da se pristup i kontrola nad sredstvima na računu vrate samim tvrtkama.

Kroz PIS i AIS želimo omogućiti korisnicima jednostavnije platne usluge koje su im dostupne 365 dana u godini, a ujedno im osigurati smanjenje troškova poslovanja kroz automatizaciju procesa i optimizaciju svakodnevnih operativnih aktivnosti.

Kako funkcionira usluga plaćanja, odnosno iniciranja plaćanja iz softvera?

 Usluga plaćanja i iniciranja plaćanja PIS koncipirana je kao samostalna usluga koja je logičan dodatak na naše postojeće usluge izdavanja i zaprimanja e-računa i objedinjava ih u jedinstveni vrijednosni lanac. U praksi to izgleda tako da će korisnik, koji iz svog poslovnog softvera (ERP-a) šalje i zaprima e-račune putem servisa mojeRačun, moći direktno iz ERP-a zadavati naloge za plaćanje bez posebnih prilagodbi ili integracije sa svojom poslovnom bankom. Usluga PIS omogućuje da se račun iz ERP-a plati jednim klikom, bez potrebe za generiranjem datoteke s platnim nalozima iz poslovne aplikacije i ručnog učitavanja u internetsko bankarstvo.

Ističete kako je PIS logičan dodatak na usluge informacijskog posredništva e-računa. Trenutno postoji obveza izdavanja i zaprimanja u javnom sektoru, no koliko je taj strukturirani dokument uvriježen u tvrtkama u Hrvatskoj?

Putem servisa mojeRačun mjesečno se razmijeni oko 1,3 milijuna e-računa i drugih digitalnih dokumenata, od čega je tek oko 20 posto prema javnim i sektorskim naručiteljima. Glavninu, odnosno više od milijun dokumenata mjesečno razmjenjuju upravo tvrtke. Moram naglasiti da su te tvrtke uglavnom provele i digitalizaciju procesa obrade i ovjere e-računa kroz mojDMS, odnosno odavno su shvatile da digitalna transformacija procesa e-računa nikako ne završava samo razmjenom e-računa, već i elektroničkom obradom, knjiženjem, plaćanjem i eArhivom. To je, u suštini, jedna od glavnih poluga digitalne transformacije: jedan transformacijski projekt u pravilu stvara preduvjete za sljedeći. Iz navedenog je jasno kako su tvrtke u Hrvatskoj spremne na inovativne usluge kao što su PIS i AIS.

Servis mojeRačun je informacijski posrednik s najviše integracija u ERP i računovodstvene softvere, njih više od 350 koje koristi više od 150.000 tvrtki u Hrvatskoj. Kako će usluga AIS optimizirati njihovo poslovanje?

 Usluga dohvaćanja informacija o stanju računa (AIS) korisnicima će omogućiti da u stvarnom vremenu prate promjene na poslovnom računu i to ponovno direktno kroz njihov poslovni softver (ERP). Knjigovođe više neće čekati izvatke o prometu po računima od prethodnog dana kako bi knjižili platni promet ili se „ručno“ spajati na internetsko bankarstvo i tražiti i provjeravati pojedinačne transakcije, već će informacije o uplatama dobivati  automatski, direktno u ERP prema unaprijed utvrđenom rasporedu i po računima i vrstama transakcija koje su odobrili. Moći će automatski zatvarati otvorena potraživanja, uspostavi bolje odnose s kupcima i imati veći nadzor nad priljevima i odljevima po poslovnim računima u svrhu očuvanja likvidnosti.

 Poslovno ste stasali u zahtjevnoj IT/Telco industriji, a sada ste preuzeli sektor prodaje u servisu mojeRačun u trenutku kad se sve glasnije spominje skorašnji zakon o obaveznom e-računu u B2B sektoru. Što vas je potaknulo na angažman u ovoj industriji?

U poslu sam uvijek fokusirana na korisnike, a isto očekujem i od tima kojim upravljam. U servisu mojeRačun to je neupitno. Imamo dobre usluge i zato smo lider na tržištu

No ono što nas dodatno izdvaja je sposobnost da prepoznamo koje su stvarne potrebe korisnika, da im ponudimo rješenja kojima će optimizirati poslovne procese kroz automatizaciju. Primjerice, na tržištu postoji nekoliko bonitetnih servisa, ali jedino mi nudimo uslugu koja korisnika automatski obavještava o statusu blokade njegovih kupaca ili dobavljača. U redovito ažuriranu bazu servisa mojBI uključeno je više od 300.000 poslovnih subjekata, što znači da su korisnicima na klik dostupni izvještaji o financijskom stanju njihovih kupaca, dobavljača i konkurencije. Digitalizacija poslovnih procesa nudi neograničene mogućnosti za korisnike, ali i stvara dobre poslovne prilike za sve dionike u razvojnom procesu.

Rekli ste kako su korisnici koji su uvođenje eRačuna napravili na ispravan način i digitalizirali cijeli end-to-end proces iskoristili digitalnu transformaciju da potpuno izbace papir i tako smanje troškove. Koje još digitalne knjigovodstvene isprave posredujete?

 U financijskom vrijednosnom lancu tu je, primjerice, eOpomena uz koju je vezana ePovratnica, dokument koji je dostupan pošiljatelju u svakom trenutku pa se dostava eOpomene lako dokaže jer ima status preporučene pošiljke. Isto tako, uz eOdobrenje se automatski generira izjava na eOdobrenje pa obje strane mogu istovremeno napraviti ispravak pretporeza i tako radni proces od, prosječno, 20 dana skratiti na nekoliko minuta. U vrijednosnom lancu nabave tu su eNarudžbenica i eOtpremnica, strukturirani dokument koji je kao i e-račun strojno čitljiv. Riječ je o dokumentu za koji smo razvili aplikaciju mOtpremnica koja omogućuje bolji nadzor i kontrolu nad isporukom robe jer se digitalno upravlja čitavom isporukom, od određivanja ruta dostavljačima do zaprimanja robe. To je još jedna usluga koja će uz PIS i AIS, po svemu sudeći, obilježiti 2022. godinu.

Koji je događaj ili usluga, po vama, obilježila godinu na izmaku? Kako ste zadovoljni odgovorom tržišta?

 Što se tiče događaja, najznačajniji je svakako ulazak slovenskog investicijskog fonda ALFI PE u vlasničku strukturu servisa mojeRačun. Riječ je o dosad najuspješnijoj akviziciji među tvrtkama koje se bave informacijskim posredništvom, a dodatnu vrijednost čitavom događaju svakako je dala činjenica da je najveći investitor equity fonda ALFI PE Europski investicijski fond (EIF), dok ostale investitore čine slovenski i hrvatski mirovinski fondovi i HNWI. U razvojnom smislu treba spomenuti PlatiMe, prvu hrvatsku platformu za kupnju i prodaju e-računa na čijem je razvoju radio i servis mojeRačun. Najavljivali smo kako će zbog svoje inovativnosti i utjecaja na gospodarstvo biti značajna kao pokretač izlaska iz krize, a upravo to se i dogodilo. Poduzetnicima je omogućeno da dođu do kapitala bez posredstva financijskih institucija i bez pretjerane papirologije već u danu izdavanja e-računa. Feedback korisnika je izvrstan, što pokazuje i vrijednost trenutno izloženih e-računa na platformi. Naravno da smo zadovoljni što su naše usluge prepoznate kao vrijedne i kvalitetne, a servis kao pouzdan partner za digitalnu transformaciju. Imamo vojsku stručnih ljudi za svaki segment tržišta, ulažemo značajna sredstva u razvoj i pažljivo osluškujemo svaku povratnu informaciju naših korisnika i poslovnih partnera. Iza nas je uspješna poslovna godina, zato u 2022. ljestvicu očekivanja dižemo još više.

Barbara Barić, voditeljica Sektora prodaje, upravljanja odnosa s korisnicima i marketinga servisa mojeRačun

PS/LŠ

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox