Birate li prokrastinaciju ili proaktivnost

14/03/2018

Mnogi ljudi započinju godinu dobrim namjerama i određenim brojem jasno definiranih ciljeva. Žele promijeniti „nešto“ ili „neke stvari“ u svom ponašanju jer nisu bili zadovoljni s njima prošle godine. Žele se poboljšati.


Često se ni ciljevi ni namjere ne ostvare. Zašto? Uglavnom je uzrok razlika između prokrasti­nacije, odnosno, odugovlačenja i proaktivnosti. Ključna razlika iz­među prokrastinacije i proak­tivnosti izravno utječe na učin­kovitost vaše tvrtke ili odjela, kao i na kvalitetu zadataka i procesa koje treba obaviti.

Glavni manageri svojim upravljačkim stilom utječu na kul­turu tvrtke 80 posto. Ponašanje uprave preslikava se i slijedi od vrha prema dolje u svakoj orga­nizaciji, kao što se „voda uvijek sli­jeva nizbrdo“. Ako kao glavni ma­nager ili manager odjela aktivno potičete proaktivno ponašanje u svojoj tvrtki, nećete moći vidjeti mnogo odugovlačenja.

Što je prokrastinacija?

Prokrastinatori obavljaju ma­nje hitne zadatke radije nego one hitnije ili rade ugodnije stva­ri umjesto neugodnijih. Odgađa­ju važne zadatke za kasnije, po­nekad i do „posljednje minute“ prije roka.

Možete to vidjeti u praktič­nim rutinama zaposlenika kao što su:

  • ispunjavanje dana zadacima niskog prioriteta;
  • čitanje poruka e-pošte nekoliko puta bez ikakvog rada na njima;
  • sjedanje za stol kako bi započeli s radom na zadatku visokog prioriteta, ali onda gotovo odmah slijedi odlazak po kavu i ostavljanje stavke na popisu zadataka, čak i uz svjesnu spoznaju da je taj isti zadatak prioritet ;
  • redovno prihvaćanje nevažnih zadataka koje ih drugi zamole te ispunjavanje vremena njima umjesto započinjanja s važnim zadacima koji su već u planu zbog čekanja „pravog raspoloženja“ ili „pravog vremena“ kako bi se primili važnih zadataka koji su pri ruci.

Ostatak teksta pročitajte klikom na pdf ikonu.

Autor: John Lodder
Izvor: Poslovni savjetnik

Privitak: 
Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox