Novi putnički terminal zračne luke Franjo Tuđman otvoren za promet

FOTO: Josip Škof

Letom nacionalne aviokompanije Croatia Airlines od Zagreba prema Dubrovniku u 05.50 sati službeno je za putnike otvoren novi putnički terminal Zračne luke Franjo Tuđman. Prvi dolazni let bio je let Qatar Airwaysa iz Dohe koji je u Zagreb sletio u 06.35 sati. Croatia Airlines, koja ima i najveći udio u ukupnom prometu zagrebačke zračne luke, imala je i posljednji odlazni let sa starog terminala, i to let za Split u ponedjeljak, 27.03.u  22.10. sati. Nakon što je na postojeći terminal sletio i posljednji dolazni let, Czech Airlinesa iz Praga u 23.25, sve je poslovanje preseljeno sa starog na novi putnički terminal.

Prvi dan poslovanja Zračne luke Franjo Tuđman protječe u najboljem redu, bez ikakvih smetnji ili poteškoća, što je bilo i za očekivati uzevši u obzir desetke tisuća testova koje su zaposlenici i oprema prošli u proteklom razdoblju. Više od 6000 putnika koji će proći danas novim terminalom na ukupno 50 odlaznih i 44 dolazna leta tako mogu kroz poboljšano iskustvo već prvi dan doživjeti sve prednosti tehnologije i inovativne arhitekture novog putničkog terminala, koji se proteže na 65.000 m2 s ukupnim kapacitetom za 5 milijuna putnika.  

"Danas je veliki dan za Zračnu luku Franjo Tuđman i izuzetno nam je drago što prvi dan protječe po planu, bez poteškoća te što su prve reakcije putnika pozitivne. S optimizmom gledamo u budućnost i zahvaljujemo Croatiji Airlines na suradnji u mjesecima pripreme koji su prethodili ovom danu", izjavio je Jacques Feron, predsjednik Uprave tvrtke MZLZ d.d., koncesionara Zračne luke Franjo Tuđman, te svima poželio dobrodošlicu u novi termina!

„Ponosni smo što nakon tri i pol godine gradnje pozdravljamo prve putnike u novom putničkom terminalu Zračne luke Franjo Tuđman. Iza nas je uspješno odrađen značajan posao, no on s ovime ne prestaje, dapače, možemo reći kako je danas započela nova era zagrebačke zračne luke“, izjavio je David Gabelica, član Uprave tvrtke MZLZ d.d., koncesionara Zračne luke Franjo Tuđman, istaknuvši zahvalnost operativnim službama Croatia Airlinesa na višemjesečnoj konstruktivnoj suradnji u pripremama za početak operacija na novom terminalu. Upravo zbog toga dodao je Gabelica posebno je zadovoljan što je baš Croatia Airlines svojim letom simbolički otvorila novi putnički terminal za promet.

Drago nam je što je upravo naš zrakoplov prvi poletio s novog putničkog terminala. Aktivno smo sudjelovali u svim fazama testiranja i nadamo se da će svi putnici imati ugodno iskustvo putovanja s nove putničke zgrade. Naši će zrakoplovi ove godine povezivati Zračnu luku Franjo Tuđman s 5 hrvatskih i 24 međunarodna odredišta“, rekao je Boris Kolka, direktor prodaje i marketinga kompanije Croatia Airlines.

Novi putnički terminal u prvoj fazi može primiti 5 milijuna putnika, dok će nakon druge faze projekta ta brojka iznositi 8 milijuna. Zgrada terminala odlikuje se suvremenim dizajnom i inovativnim rješenjima, među kojima se ističe 30 šaltera za registraciju putnika, više od 3 km trake za prtljagu u sklopu najmodernije automatizirane sortirnice te po prvi put u povijesti zagrebačke zračne luke i osam avio mostova: šest za međunarodni i dva za domaći promet te svu ostalu potrebnu infrastrukturu zračne luke 21.stoljeća. Novi putnički terminal kojeg arhitektonski potpisuju Branko Kincl, Velimir Neidhardt i Jure Radić u budućnosti će zasigurno postati još jedan prepoznatljivi simbol grada Zagreba i Republike Hrvatske. PS/S.P.

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox