HOK i HZZ zajednički protiv nezaposlenosti

Hrvatska obrtnička komora (HOK) i Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) potpisali su sporazum o poslovnoj suradnji kojim se utvrđuje zajedničko djelovanje na gospodarskom razvoju, smanjenju nezaposlenosti i poticanju zapošljavanja.

 

Sporazum, koji su potpisali predsjednik HOK-a Mato Topić i ravnateljica HZZ-a Ankica Paun Jarallah, definira suradnju dviju institucija u informiranju o potrebama i programima na području zapošljavanja, individualnom pristupu HZZ-a obrtnicima te pristupu zapošljavanju na razini gospodarskih grana, kao i suradnju u provedbi Ankete poslodavaca i na području klasifikacije zanimanja.

HOK se godinama zalaže da obrtništvo bude zasnovano na znanju i kompetentnosti, pa stoga potiče cjeloživotno učenje obrtnika, naglasio je predsjednik HOK-a Mato Topić. Hrvatskoj je potreban sustav obrazovanja koji će biti usklađen s potrebama gospodarstva, a sporazum i suradnja s HZZ-om trebali bi tome doprinijeti, rekao je, dodavši kako nikome u društvu nije u interesu proizvoditi nepotrebne kadrove i nedovoljno educirane radnike.

Suradnja HOK i HZZ-a trebala bi pomoći pri artikuliranju potreba regionalnih tržišta rada i omogućiti planiranje razvoja, obrazovnih programa i zapošljavanja, napomenula je ravnateljica Zavoda Ankica Paun Jarallah. HZZ-ove analize kretanja na tržištu rada pokazuju da se sve više ljudi odlučuje na samostalno pokretanje posla, tako da je u prva tri kvartala ove godine gotovo 1200 osoba s evidencije HZZ-a krenulo u samostalno otvaranje vlastitog obrta, kaže Jarallah.

HOK i HZZ ubuduće će jednom godišnje organizirati zajedničku konferenciju na kojoj će predstaviti rezultate anketa i prognoza o stanju nezaposlenosti i potrebama gospodarskih subjekata na nacionalnoj razini te na razini regija. (Hina/MJ)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox