Crne brojke: Pada broj zaposlenih u industriji

Broj zaposlenih u hrvatskoj industriji u prosincu prošle godine je prema mjesecu ranije smanjen za 0,6 posto, a na godišnjoj razini, prema prosincu 2010. godine, za 3,7 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

Proizvodnost rada u industriji u dvanaest mjeseci prošle godine porasla je za 2,9 posto u odnosu na isto razdoblje godine prije.

Statistika prema glavnim industrijskim grupacijama pokazuje da je u prosincu u usporedbi sa studenim zaposlenih u grupaciji energija bilo manje 0,2 posto, u proizvodnji intermedijarnih proizvoda za 0,7 posto, a u proizvodnji trajnih i netrajnih proizvoda za široku potrošnju broj zaposlenih je smanjen za 1,1 posto.

Broj zaposlenih u proizvodnji kapitalnih proizvoda istodobno je povećan za 0,2 posto.

Na godišnjoj razini, prema prosincu 2010. godine, broj zaposlenih u proizvodnji kapitalnih proizvoda smanjen je za 4 posto, u proizvodnji netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,9 posto, intermedijarnih proizvoda za 3,7 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,1 posto te energiji za 2 posto.

Prema područjima djelatnosti, broj zaposlenih u rudarstvu i vađenju na mjesečnoj je razini pao za 2,7 posto, u prerađivačkoj industriji za 0,6 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 0,2 posto.

Na godišnjoj razini, broj zaposlenih u rudarstvu i vađenju manji je za 1,8 posto, u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 2 posto, a prerađivačkoj industriji za 3,8 posto.

U sklopu prerađivačke industrije rast broja zaposlenih na godišnjoj razini zabilježen je u šest djelatnosti, najviše u proizvodnji strojeva i uređaja te proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, za 2,4 posto.

Istodobno je najveći pad broja zaposlenih zabilježen u djelatnosti popravak i instaliranje strojeva i opreme za 20,7 posto, proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica za 11,8 posto, tiskanju i umnožavanju snimljenih zapisa za 11,1 posto, proizvodnji tekstila za 11 posto itd. (Hina/jh)

 

 

Foto: Matija Topolovec/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox