U zoni

06/05/2020

Otkuda dolaze znanje i uspjeh? Pitanje je to koje danas muči svakog čovjeka bez obzira na posao kojim se trenutno bavi. Živimo u čudesnom svijetu koji svakim danom nudi sve više informacija, recepata u tisuću i jednoj lekciji kako zasjesti na vrh piramide i kontrole nad nevjerojatnim kaosom koji nazivamo svakodnevica. Seminari, knjige, ustanove formalnog obrazovanja, razni gurui i svemogući medij komunikacije internet, govore nam da slijedimo neki od milijun savjeta koji će disciplinarnom primjenom sigurno poboljšati nezadovoljavajuće performanse zbog kojih smo i krenuli na put usvajanja znanja. Ima li u tome imalo istine?


Daleko smo d o g u r a - li od vremena kada su knjige bile rezervirane samo za šačicu odabranih koji su tu beneficiju dobijali “sretnim” rođenjem u plemićkoj obitelji ili mukotrpnim odricanjem i tisućama sati provedenih u sporim potezima pera, koja kaligrafskom ljepotom ispunjavaju neko od zabranjenih dijela čiji se tajnoviti sadržaj čuvaju daleko od očiju običnih smrtnika.
Još tamo u petnaestom stoljeću, nakon znamenitog izdavanja prve Biblije, 1455. godine, izumitelj tiskarskog stroja, njemački obrtnik i poduzetnik Johannes Gutenberg izjavio je: “Iz toga će isteći izvor istine!”. Naravno, mislio je na široku dostupnost tiskanih djela koja će svakom čovjeku omogućiti podići pogled iz
nesigurnih zabluda neznanja i učini planet sigurnijim mjestom uz više spoznaje, znanja i na kraju mudrosti. Danas, kada je ta istina zatvorila puni krug i nalazi se svuda oko nas, dostupnana milijunima stranica elektronskih medija, tisućama edukacijskih emisija na TV ekranima i svim već pobrojanim medijima, pomalo se doima kao da smo ponovno na početku.
Naime, teško je iz Eldorada informacija kojima smo bombardirani u svakom trenutku izdvojiti one koje su temeljne u našem nastojanju da usvojimo znanje presudno za postizanje kako osobnog, tako i organizacijskog uspjeha. Kako količina informacija eksponencijalno raste svake sljedeće sekunde, tako se tajnoviti
put uspjeha gubi negdje daleko u daljini, skriven u nemogućnosti pravog odabira između tisuća dostupnih alternativa.
Ako um promatramo kao neodvojivi dio ljudskog bića, koji zanemarivanjem neumitno atrofira i postaje neuporabljiv, kostantna konzumacija novih i novih znanja nameće se kaonezamjenjljiv antibiotik ovom nepoželjnom stanju. I naravno da je konstatno učenje i čovjekov i tvrtkin jedini put u održavanju izvora mladosti i promjene koji su jedina obrana od neumitnog propadanja i smrti zadržavanja statusa quo i dizanja ruku u nemoći, kada se svaka nova lekcija i vještina čine nepremostivim izazovom. No, je li tu prava istina o uspjehu?

Da li gigabajti podataka osiguravaju siguran potpis na poslovnom ugovoru i egzistenciju ispunjenu osobnim zadovoljstvom i onim znanstveno nedefiniranim, tako poželjnim stanjem koje nazivamo sreća i koje se doima kako je tu, nadohvat ruke, ali uvijek iza još jednog položenog ispita, još jedne pročitane knjige i još jednog sigurnog, dogovrenog posla? Odgovor je: naravno da, ali samo djelomično. Pravi odgovor nalazi se “U zoni!”

Zona je ključ svega!

Zona je stanje koje dolazi iznutra, zona je osjećaj u kojem se život čini kao najzavodljivija ljubavnica u čijem zagrljaju nestaje glavobolja svakodnevnih problema i nijedan vrh nije previsok. Nema čovjeka koji nije bio njen gost, ponekadsamo na tren, kada se činilo kako imamo odgovor na svako pitanje i ideju za svako rješenje.
Um nam je bio ispunjen nekom nevjerojatnom mudrošću za koju nismo niti znali da postoji, a svakodnevnica rada i otklanjanja problema više nije bila sivilo sukoba i neprestanih, dosadnih ponavljanja. PS/SŠ

Autor teksta: Darko Balaš

Izvor: Poslovni savjetnik br. 138

Ostatak teksta pročitajte klikom na PDF ikonu

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox