Uprava Kutjeva uputila poziv Ministarstvu poljoprivrede za kontrolom kvalitete uvoznih vina

Uprava Kutjeva izrazila punu potporu Ministarstvu poljoprivrede u nastojanju zaštite zdravlja potrošača, te zaštite domaćih proizvođača mesa, te uputila poziv Ministarstvu poljoprivrede na jednak pristup i tržištu vina u Hrvatskoj.

"Uprava Kutjeva pomno prati situaciju s nadzorom kontrole mesa na hrvatskom tržištu i jednako kao i domaća javnost zgroženi smo nalazima veterinarskih inspektora i zatečenim stanjem.

Ovim putem izražavamo punu potporu Vašim nastojanjima da zaštitite zdravlje potrošača kao važno nacionalno pitanje ali i domaće porizvođače koji pritisnuti uvozom gube tržišnu utakmicu.

Kutjevo d.d. kao proizvođač i mesa i vina pozdravlja sve Vaše aktivnosti i očekuje jednak pristup i tržištu vina u Hrvatskoj.

Trenutna situaija sa uvozom vina iz trećih zemalja bez kontrole također ugrožava zdravlje potrošača, u podređen položaj stavlja domaću proizvodnju i nanosi ogromne štete vinskom sektoru i nacionalnoj ekonomiji. Vino domaćih proizvođača prije stavljanja u promet nadzire HCPHS odnosno Zavod za vinarstvo i vinogradarstvo, dok uvozno vino ne prolazi nikakve kontrole.

Procjena je da će u 2016 godini uvoz takvog vina premašiti 25 milijuna litara što čini trećinu domaće proizvodnje.          

Napominjemo kako je uvoz takvog vina u privilegiranom položaju u odnosu na domaće proizvođače jer ono ne prolazi kontrole prije stavljanja na tržište" ističe Uprava Kutjeva.

(PS/Z.R.)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox