Znamo li kuda idemo?

20/02/2018

U neizvjesnim vremenima u kakvima živimo, sve se više ljudi, poslovno i privatno, pita što nas čeka sutra. U anketama se pokazuje da su očekivanja od budućnosti niska, da je indeks optimizma slabašan i da se većina TV-programa lokalnih stanica iza ponoći uglavnom bavi ezoterijom, astrologijom i svakakvim okultnim metodama davanja savjeta za posao i život. Zašto nam je budućnost tako važna i zašto nas toliko brine?


Vjerojatno zato jer većina lju­di intuitivno osjeća da smo se iz­gubili, da lutamo, da niti poslov­ni ljudi niti političari, niti djelatnici niti šefovi, ne razumiju baš najbo­lje vrijeme u kojem živimo i nisu nas sposobni izvesti iz nevolja koje nas okružuju.

Ne znamo li kamo idemo, kaže stara mudrost, svaki put će nas odvesti baš tamo. A kuda ide­mo? Znamo li željeno odredište? Jesmo li još na pravom putu ili va­lja promijeniti smjer? Jesu li aktu­alni politički i poslovni lideri dora­sli naraslim izazovima? Mogu li nas pripremiti za budućnost i pokre­nuti potrebne političke i poslovne reforme dok su još relativno jed­ nostavne, poput mudraca koji ni­kada ne rade velike stvari kako bi mogli postići tako potrebnu veli­činu?

Kako razumjeti ovu dugotrajnu krizu?
Najbolji odgovor obično dobi­je onaj tko postavi najteže pitanje. Prije svega, valja se zapitati kuda  ide ovaj svijet, gdje smo i kamo že­limo stići. Kako razumjeti ovu kri­zu koja traje tako dugo? Radi li se tek o cikličkom posustajanju kapi­talizma koji će, kad recesija prođe, opet pokrenuti gospodarstvo pu­nom snagom? Ili se radi o smrto­nosnoj bolesti modela na kojem se suvremeni kapitalizam temelji pa nas čeka spora i duga agonija prije neminovnog kraja? Može li u uvjetima globalizacije preživje­ti ideja slobodnog tržišta? Dokle će se produbljivati jaz između bo­gatih i siromašnih prije nego što svijet eksplodira? Pred dvadese­tak godina raspao se socijalizam, je li sad na redu kapitalizam? Ako i kad se raspadne, što nas čeka? Jesu li za sve krivi loši političari i kriza demokracije? Je li demokra­cija uopće bolja od dobroćud­nog apsolutizma? Ako jest, kako objasniti probleme Ukrajine, Ira­ka, Afganistana i Egipta, napredak Kine, Singapura, Katara, Dubaija i Rusije uz istodobno kočenje gos­podarskog napretka najrazvijeni­jih demokracija? Imamo li na ova i slična pitanja prave odgovore? Ikakve odgovore?

Autor: Velimir Srića
Izvor: Poslovni savjetnik

Ostatak teksta pročitajte klikom na pdf ikonu.

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox